Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

10 nemme ændringer i din hverdag

10 nemme ændringer i din hverdag

Hvor pokker skal jeg starte?

Det spørgsmål hører vi ofte, når vi taler om omstillingen til en mere grøn og bæredygtig hverdag. Og det kan virkelig også være svært at overskue, hvor du netop skal starte. For egentlig vil vi jo ofte gerne gøre det hele på én gang – men det kan ikke lade sig gøre samtidig med at resten af livet kører. For det drejer sig i høj grad om vaner – og de er som bekendt svære at ændre. 

Men vi har en del idéer til hvor du kan begynde. Og ikke mindst det gode råd, at gøre det efterhånden som de ting (og vaner) du ændrer, skal udskiftes. Du behøver ikke gøre det hele på én gang.

Og vigtigst af alt: Ingen kan gøre alt – men alle kan gøre noget. For med med mange bække små er der som bekendt et stort resultat.

Vi har samlet 10 gode steder at starte. Steder hvor du også kan spare en del penge i længden. Og ikke mindst spare miljøet og klimaet for en stor belastning.

Vi har inddelt dem i tre kategorier:
Køkkenet
Personlig pleje
På farten/Bring your own

Køkkenet

Vil du gerne bidrage til at mindske udledningen af mikroplast og affald i hverdagen, så er dit køkken et godt sted at starte.

For der bliver brugt masser af plast i køkkenet. Også den mere usynlige slags i dine klude og skuresvampe, der ofte indeholder store mængder mikroplastpartikler, som udledes til vores vandmiljø.

Der er mange ting i køkkenet, der kan skiftes til et mere bæredygtigt valg og dermed kan spare miljøet for en masse plastaffald og mindske behovet for plastbaserede varer. Og samtidig kan du med tiden spare en hel del penge.

Madkasse i rustfrit stål

En stor del af en børnefamilies liv indeholder minimum én madkasse. Til børnehaven, skolen, skovture, strandture og alle andre udflugter. De fås i et væld af udgaver og er et oplagt sted at sætte ind i forhold til en mere bæredygtig hverdag. 

Men hvorfor giver det egentlig mening, at betale ekstra for en madkasse i stål?
Det bliver vi ofte spurgt om, så her får du de primære årsager til, at vi synes, at du skal vælge stålmadkassen:

  • Fordi den holder! Faktisk skulle den gerne holde nærmest evigt. Den tåler langt flere slag end plast. Den knækker ikke, men får højst et par buler, hvis den får en hård medfart.
  • Fordi stål er et rent materiale, som ikke afgiver skadelig skadelig kemi til madvarerne. Det er fri for BPA (og alle dets fætre og kusiner, som vi endnu ikke ved så meget om), fri for ftalater og hormonforstyrrende stoffer.
  • Fordi stål er naturligt kølende. Og dermed kan madkassen fungere som køleelement i sig selv.
  • Stål optager ikke farve fra maden og afgiver heller ingen smag til maden. Det er et helt rent materiale.
  • Fordi stål er nemt at rengøre. Det tåler opvaskemaskine og ser ud på samme måde år efter år.

Her kan du se et par af de mange stålmadkasser vi har i shoppen. Hop ind i vores madkasse-guide og find den, der passer dig bedst.

Stasher Bags i stedet for fryseposer og stanniol

Bruger du bare 1 frysepose om dagen til f.eks. din madpakke, så har du brugt ca. 1 kg. plastik på et år. 

En Stasher Bag er en genanvendelig og helt tæt silikone-pose til opbevaring af dine madrester, grøntsager, tørvarer og lignende. Den er også genial til madpakker.

En Stasher bag kan bruges mindst 1.000 gange. Og repræsenterer altså mindst 1.000 fryseposer, som du sparer miljøet for at smide ud og sende på forbrændingen på én gang.
Det giver så god grøn mening at bruge tingene mere end én gang Og det er slet ikke besværligt. Du kan nemlig blot komme dine stasher bags i opvaskemaskinen, så er de klar igen.

Stasher Bags er lavet af ren platinsilikone, der er den absolut reneste form for silikone. Det kaldes også for “flydende glas”. Det kan du trygt opbevare dine madvarer i – også de fede og de sure.

Stasher Bags kan også tåle opvarmning i ovn, mikroovn og sous vide gryde. Brug også gerne Stasher Bags til nedfrysning af din mad. Silikoneposerne er gennemsigtige og giver derfor et godt overblik over indholdet, samtidig med at de sparer rigtig meget plads.

Faktisk kan de bruges til alt muligt andet end mad også. Småopbevaring, solcreme, farveblyanter, toiletgrej og alt hvad du ellers kan finde på.

Silikone poserne er helt lufttætte når de lukkes til.

De fås i et hav af størrelser og farver – se dem alle her

Brug bivokspapir i stedet for stanniol, husholdningsfilm og madpapir

For den genanvendelige bivoks wrap kan det samme og kan selvfølgelig bruges igen og igen.

Bivokslærreder eller bivokspapir er i princippet blot et stykke økologisk bomuld, der er smurt ind i bivoks, harpiks og jojobaolie.

Det kan du bruge til at pakke din mad ind i eller til at lægge over dine skåle, så maden forbliver frisk længe. Du kan også med stor fordel bruge et stort ark til opbevaring af brød. Det holder brødet sprødt udenpå og blødt indeni.

Bivokspapir holder maden frisk rigtig længe og efter brug skal de bare skylles i lunkent vand med lidt mild sæbe.

Og når de er ved at være lidt slidte, kan du selv friske dem op med et nyt lag voks. Eller du kan lave dem selv fra bunden. Se her hvordan.

De fås også i vegansk udgave og mange forskellige størrelser og designs.

Se dem alle her

Opvaskebørste i træ med udskifteligt hoved og fast opvaskesæbe

Vil du gerne bidrage til at mindske udledningen af mikroplast i hverdagen, så er opvasken et godt sted at starte.

For der bliver brugt masser af plast i køkkenet. Også den mere usynlige slags i dine klude, børster og skuresvampe, der ofte indeholder store mængder mikroplastpartikler, som udledes til vores vandmiljø.

Vi har en opvaskebørste af bøgetræ, metal og agave. Den har et udskifteligt hoved, så du altså kun behøver skifte det, når det er ved at være slidt godt op. Så udover at være smuk er den også langt mere bæredygtig og kræver ikke en masse plast for at blive produceret.

Du kan også med fordel skifte skuresvampen ud med en naturlig svamp eller børste. 

Og sidst men ikke mindst kan du få opvaskemiddel i fast form og på den måde spare en masse emballage til den flydende udgave – og samtidig sparer du også vand og konserveringsmidler. Alt vandet vejer meget så selve transporten af sæben bliver også mindre belastende, da den ikke vejer nær så meget som det flydende opvaskemiddel.

Se hele opvaske-kategorien her.

Personlig pleje

Udover at det er en rigtig god idé at passe på sin hud og derfor være meget omhyggelig med at vælge, hvilke produkter man bruger på den, så er der også utrolig meget plastemballage og plastik-produkter på badeværelset man kan undvære og på den måde gøre miljø og klima en stor tjeneste.

Vi har samlet tre af de gode steder at skifte ud på badeværelset, næste gang du trænger.

Safety Razor

En Safety Razor er en genanvendelig barberskraber. Med den bliver du fri for engangsskrabere af plast og sparer dermed miljøet for et hav af engangsemballage. Så næste gang du skal have nye skrabere, så bør du overveje en Safety Razor. Og så skal du ikke tænke på at købe flere skrabere – for den holder bare!

Safety Razoren kan bruges igen og igen og er noget af det smukkeste at have stående på badeværelset.
Den findes i et væld af forskellige farver og designs, så der er helt sikkert også en til dig.

Fælles for dem alle er, at de ligger super godt i hånden og er nemme at bruge.

Se alle vores Safety Razors her.

Shampoobar

Hvad er nu det? Det er faktisk bare en shampoo i fast form. Og med den kan du give dit hår en fantastisk pleje – for shampoobarerne indeholder en lang række plejende olier og fedtstoffer. Og derudover så sparer du en masse emballage og undgår også de silikone-, fyld- og konserveringsstoffer som flydende shampoo’er ofte indeholder.

Flydende shampoo indeholder også en masse vand og dermed bruges der en masse krudt på at fragte vand rundt, når det transporteres. Med en shampoobar har du bare shampoo i koncentreret form – lige til at blande op med vand og gå til.

Se hele udvalget i vores shampoobar-kategori.
Og resten af hårpleje-kategorien finder du her.

Intimpleje

Der findes efterhånden rigtig mange bæredygtige, genanvendelige og økologiske alternativer til bind og tamponer. Heldigvis! For en kvinde bruger i snit 10.000 engangsbind/tamponer i løbet af et liv. Og det er rigtig meget affald. Og rigtig mange penge at bruge på engangsprodukter.

Samtidig så indeholder mange af de populære engangsprodukter op mod 90% plastik og materialerne de er produceret af kan være behandlet med skadelige stoffer. Det er især problematisk når det er produkter, der skal i nærkontakt med dine slimhinder.

Herunder er et par eksempler på nogle af de typer produkter, du kan skifte til hvis du også vil gøre dig selv, miljøet og din pengepung en tjeneste. Også hvis du ikke er klar til at prøve de genanvendelige løsninger – så har vi miljøvenlige og økologiske engangsbind og tamponer.

Du kan også gå direkte til vores kategori for intimpleje.

På farten / Bring your own

Du kan spare kloden for rigtig meget affald, hvis du blot tager tingene med hjemmefra i stedet for at købe på farten. 

Det har vi tre oplagte bud på her.

Termokop

Køber du jævnligt en kop kaffe, når du er på farten? Det er en lækker selvforkælelse, men den koster i affald. Og de fleste steder er det mere end velkomment at bruge sin egen termokop ved køb af en to go-kaffe. Og så har du jo også en oplagt mulighed for lige at brygge kaffen hjemmefra og tage med – for at spare på en anden front, nemlig den økonomiske.

Vi har en lang række af termokopper, du kan vælge og vrage imellem, når du skal finde den perfekte tur-makker til slentreturen gennem byen, de gode bakker i skoven, den lange køretur eller en dag ved vandet.

Fælles for dem alle er, at de er lavet af rustfrit stål og holder din kaffe eller te dejligt varm i flere timer. Eller din smoothie kold.

Med en termokop kan du spare miljøet for en frygtelig masse engangsemballage ved køb af to go-kaffe. 

Se nogle af de mange udgaver vi har på shoppen herunder eller gå direkte til kategorien her.

Drikkedunk

Og når vi taler om drikkevarer på farten, så er en drikkedunk uundværlig. Om det gælder på arbejdet, i skolen, daginstitutionen eller på ture – den kan bruges overalt. Og så er du sikret lækkert koldt vand uanset, hvor du er. Og du slipper for at købe dyr vand på plastflaske, som blot skaber mere affald.

Samtidig ved du, at der ikke afgives kedelig kemi til dine drikkevarer, for alle flaskerne er lavet af fødevaregodkendt rustfrit stål.

De findes i mange designs og afskygninger – både som termoflasker og uden termo-effekt. Med og uden sportstud og også til de helt små.

Så det er blot at finde ud af hvad dit behov er og gå på opdagelse i de mange flotte designs – du kan se dem med termo-effekt lige her og dem uden lige her.

Her er nogle af vores favoritter.

Indkøbsposer

Et sted hvor vi alle kan gøre en kæmpe forskel for miljøet og klimaet er, når vi køber ind.

For alle de engangsplastposer, der bruges til at fragte varerne hjem kan erstattes af  genanvendelige poser og net i økologisk bomuld. De kan bruges i mange, mange år og vil dermed i deres levetid spare kloden for en hulens masse affald. Og din pengepung for alle de kroner du ellers ville skulle have brugt på at købe plastposer.

Så du skal blot huske dine egne net og poser til indkøbsturen. Og de findes til flere formål. Der er juteposer til frugt og grønt, så også de små tynde plastposer fra grønt-afdelingen kan spares væk og så er der de store poser og string bags som kan indeholde hele dit indkøb.

Vi har et stort og lækkert udvalg, som du kan se lige her. Og et par eksempler nedenfor.

Tip

Følg med på Facebook eller Instagram, hvor vi løbende lægger små tips og produkter til en bæredygtig hverdag op til inspiration.

Indkøbskurv
Scroll to Top