Bokashi bykompostspanden
Bokashi er en kompostspand til dit køkken. Bokashimetoden stammer fra Korea, og er en ret smart måde hvorpå du kan lave din egen gratis og naturlige gødning.
Bokashi er en særlig måde at kompostere sit bioaffald på. Madaffald og organiske rester nedbrydes i den lufttætte spand på kun 14 dage ved hjælp af kompostgær, mikroorganismer og enzymer. Det anbefales at have to spande for at have et kontinuerligt flow i komposteringen, så kan du fylde den ene mens den anden fermenterer.
Det organiske affald gennemgår faktisk en fermentering – altså en kemisk gæringsprocess, og metoden er hurtig og adskiller sig ret meget fra traditionelle måder at kompostere på i store kompostbeholdere fyldt med luft.
Madaffaldet bliver til næring, der kan blandes med/ tilføres jord og bruges i fx potteplanter, krukker og højbede. Bokashi-væsken, der tappes fra bunden af spanden, er fantastisk som både gødning og afløbsrens.
Med Bokashi kompostspanden har du altså mulighed for at genanvende dit organiske affald fra køkkenet og komme af med det på en naturlig, god og meningsfuld måde. Det er en ret fantastisk opfindelse, særligt for folk der bor i lejlighed eller rækkehus med en sparsom have. Du kan endda tage den med i kolonihaven.
Kompostspandene produceres i EU af genanvendt plastik og gæren produceres i Danmark af økologiske råvarer.
Sættet består af to spande.
De er designet til at stå under køkkenvasken og er let at håndtere. Spandene rengøres i rent vand uden sæbe.
Har du ikke plads til spandene i dit køkken kan du med fordel anskaffe en Bokashi Davli, som er perfekt til at opsamle dit madaffald i køkkenet, som du så flytter i Bokashi spanden, når den er fyldt.
Kompostgær kan du købe løst lige her
Vægt: 3,5 kg
Volumen: 15,3 liter
Dybde: 30,2 cm
Bredde: 35,2 cm
Højde: 38,6 cm
Sådan bruger du din Bokashi Kompostspand
Det kræver jord at lave bokashi-kompost. Det kan være fra en have eller fra krukker og højbede. Bokashi skal nemlig blandes med jord for at blive til kompost.
- Tjek at hanen er lukket.
- Du drysser først 20 ml kompostgær i din tomme Bokashispand fylder dit madaffald ovenpå, drysser igen 20 ml gær over og trykker stemplet ned.
- Herefter drysser du kompostgær ovenpå efter hver gang du fylder i (helst kun 1-2 gange dagligt).
- Stemplet skaber et vakuum inden i spanden, når du skubber den ned på spanden.
- Tap væske fra spanden hver 3.-5. dag
- Når spanden er fuld skal indholdet fermentere færdig i 2 uger inden du tømmer. Her skal du også tappe væske fra jævnligt.
- Så kan du starte spand nummer to op efter samme fremgangsmåde som ovenfor.
- Efter 14 dage kan du grave det fermenterede madaffald ned i jorden og lad det kompostere færdig de næste 2-3 uger. (Nogle laver en lille “jordfabrik” på altanen eller et andet sted).
- Bagefter kan du vaske de enkelte dele i opvaskemaskinen. Bortset fra låget – det kan ikke tåle opvaskemaskine.
- Den drænede væske, som skal tappes nederst fra spanden, kan bruges som gødning med det samme, hvis den fortyndes 1:100.
Se hele udvalget fra Bokashi lige her
Anmeldelser
Der er endnu ikke nogle anmeldelser.