Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Vi sender samme dag ved køb inden kl. 13
Vi sender samme dag ved køb inden kl. 13
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

Økologisk tøj er desværre ikke en garanti for kemifrit tøj

Økologisk tøj er desværre ikke en garanti for kemifrit tøj

Det er virkelig svært at være forbruger!  Især hvis man gerne vil prioritere økologisk tøj til sine børn og dermed undgå skadelig kemi. 

For økologisk tøj er nemlig ikke nødvendigvis kemifrit.

Dette er en af de primære årsager til, at jeg besluttede mig for at blive en vaskeægte økonørd. Jeg synes nemlig ikke at det var fedt at føle mig snydt og havde derfor brug for viden til at navigere rundt i en verden af “øko” cerficeringer.  

For efterspørgslen efter økologi stiger. Og heldigvis for det. Desværre er det ikke alle der ved, at når man taler om tøj, så er økologi ikke nødvendigvis kemifrit. 

Derfor findes der forskellige certificeringer der tager højde for netop det.

De vigtigeste faldgruber og certificeringer får du lidt indblik i her. 

De fleste mennesker vil helt naturligt tænke, at en t-shirt i økologisk bomuld fra supermarkedet er et godt og sikkert valg. Det er det dog ikke nødvendigvis. For på mærket står der jo rent faktisk kun, at bomulden er dyrket økologisk. Der står ikke noget om, hvordan t-shirten er blevet farvet og hvad et evt. print er lavet af. Det er nemlig en helt anden sag. For selve farveprocessen er noget af det mest kemifyldte i tøjproduktionen. Af lige præcis denne årsag, er det virkelig vigtigt at gå efter de rigtige certificeringer, hvis du vil være sikker på, at dit tøj er både økologisk og kemifrit. 

Udover tøj i økologisk bomuld, findes der tøj certificeret med Oeko-tex. Denne certificering er fin og helt sikkert et bedre alternativ end tøj uden certificering, men det har ikke noget med økologi at gøre. Oeko-tex er en certificering, der sikrer, at tøjet ikke indeholder ulovlige stoffer og at tøjet holder sig indenfor fastsatte grænseværdier for, hvor meget der må være af forskellige stoffer i beklædningen. Så ingen tvivl om, at denne certificering er bedre end ingenting, men den er ikke hverken økologisk eller en garanti for, at der ikke er restkemi i tøjet. 

Hvis du vil være 100% sikker på, at du køber tøj/tekstiler, der både er økologiske og kemifrie, så skal du gå efter GOTS mærket eller IVN-BEST mærket.

GOTS stiller store krav til producenten lige fra den første økologiske såsæd og høst , til en god og miljømæssig forsvarlig forædling af produktet og til den endelige certificering af tekstilet. GOTS kræver at min 90% af produktet er af naturlige fibre. GOTS kræver også, at producenten har høj social ansvarlighed gennem hele produktionsprocessen. 

IVN-BEST er den højest mulige certificering, som en tekstilproducent kan opnå. Det er ikke en kendt certificering, naturligvis fordi der ikke er ret mange produkter, der opnår den certificering. IVN-BEST kræver, at 100% af produktet er af naturlige fibre, og kravene til farvningen er mere restriktiv. 

Tøj med GOTS eller IVN-BEST certificering er ofte lidt dyrere end “almindeligt” økologisk tøj. Men det er der naturligvis en årsag til. For begge certificeringer stiller netop store krav til hele produktionsprocessen og det koster altså. 

Jeg har prioriteret at købe det bedst mulige tøj til mine børn – og så købe lidt mindre af det. Kvalitet frem for kvantitet er nok egentlig en af mine livsfilosofier. 

Taler vi om uld og økologi – så giver det her også afsindigt meget mening at prioritere økologi. Det har jeg skrevet et blogindlæg om her. 

Den tyske producent af økologisk tøj ENGEL fører både GOTS certificerede og IVN-BEST certificerede produkter. Du finder udvalget her

Vil du vide mere om GOTS eller IVN-BEST certificeringerne, så læs med her og her

Indkøbskurv
Scroll to Top