Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

Økologisk tøj – hvorfor nu det?

Økologisk tøj – hvorfor nu det?

Nu skal det handle om økologisk tøj. Et emne, som jeg engang synes var lige hippie-agtigt nok. Men min egen fordømmelse forsvandt i min søgen efter viden. Jo mere jeg læste, jo mere forstod jeg hvorfor. Så her får du et lille indblik.

Når det handler om tøj, så handler det også rigtig meget om bomuld. Størstedelen af det tøj, vi forbruger, er af bomuld. Det er i sig selv fedt, for bomuld er et naturprodukt, som vi kan ånde i og som ikke afgiver mikroplast til vores vandmiljø. Men bomuld er desværre en af de absolut mest sprøjtede afgrøder i verden. Den har været sprøjtet 10-15 gange i vækstperioden og er fyldt med pesticider og kunstgødning. Og forbruget af gift stiger, i takt med at insekter, svampe og ukrudt bliver resistente overfor giftene.

Spøjtegiften har konsekvenser for os som forbrugere, både når det handler om den mad vi spiser, men også når det handler om det tøj vi tager på. Sprøjtegiften er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og kan give reproduktionsproblemer.  Og eftersom vores hud er et organ, der optager meget af det, den kommer i kontakt med, så har det en betydning, hvad det er for noget tøj vi putter på vores krop. Eller i det mindste, hvordan vi behandler det, inden vi tager det på. 

For der er nemlig to ting at gøre, for at undgå restkemikalier i tøjet: At købe økologisk tøj naturligvis (meget gerne GOTS eller IVN-BEST certificeret) eller at vaske tøjet grundigt inden brug. Og med grundigt, så mener jeg faktisk 2-3 gange. For det er ikke kun sprøjtegiften, der skal vaskes ud. Der er også en hel del rester af farvestoffer tilbage i tøjet. Og dette område, er der desværre ingen restriktioner på, når det handler om konventionelt tøj. Og brugen af giftige farvestoffer er desværre ret udbredt. Farvestofferne kan i øvrigt give allergier, udslæt og faktisk også åndedrætsproblemer. Det er heftige sager.

Især helt små børn er ret følsomme overfor alle disse giftige stoffer, så hvis økonomien er til det, så er det et super godt sted at prioritere økologisk tøj. Især på det tøj, der sidder tættest på huden, altså undertøj, strømper, t-shirts osv. 

GOTS og IVN-BEST certificeret økologisk tøj er nemlig fri for sprøjtegifte, det er kemifrit og så er det godt for miljøet i form af mindre udledning af drivhusgas og CO2.

Har du lyst til at vide mere, om de store forskelle mellem konventionel og økologisk bomuld, så har Danmarks Naturfredningsforening skrevet mere her.

Tip

Følg med på Facebook eller Instagram, hvor jeg løbende lægger små tips og produkter til en bæredygtig hverdag op til inspiration.

Indkøbskurv
Scroll to Top