Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

Lav selv bivokslys

Lav selv bivokslys

Det her minder mig om barndom. Noget så hyggeligt som hjemmelavede bivokslys. Ikke den rullede slags – som også er ret hyggeligt, men dem som man smelter og hælder i forme, eller dypper væger ned i. 
Resultatet blev SÅ fint og det har virkelig været en hyggelig aktivitet hjemme hos os. 

Vil du vide hvordan vi gjorde, så er der et par DIY-guides til hjemmelavede bivokslys herunder.

Du skal bruge:

  • Bivoks – kan købes her
  • Væger finder du her. 3 x 5 meter i forskellige størrelser.
  • Evt. holdere/stager til fyrfadslys. Vi har dem her i glas. 

Lav selv bivokslys

Start med at smelte bivoks over vandbad. Altså bivoks ned i en skål – og derefter skålen ned i en passende størrelse gryde med kogende vand. Her er det vigtigt at anvende en skål der er mere høj end bred, så der er mulighed for at få vægen dyppet et godt stykke ned i den smeltede bivoks – afhængigt af hvor høje du ønsker dem. Jeg brugte et højt opbevaringsglas som dette, som fungerede fint til formålet. 
Bivoksen smeltede stille og roligt. Skru ned for varmen, når bivoksen er smeltet. Den må helst ikke blive over 80 grader.

Når bivoksen er smeltet kan lysproduktionen i princippet gå i gang. 
Det er super smart at klippe vægen, sådan at du har et godt langt stykke. Hold vægen på midten og dyp begge væge-ender ned i den smeltede bivoks samtidigt. Dette kræver, at du sørger for at holde lidt afstand mellem vægerne, evt. ved hjælp af en gaffel. På den måde kan du lave to lys af gangen – og det bliver langt lettere at tørre lysene op efterfølgende. 

Når vægen er dyppet i bivoksen, skal den lige have lov at tørre op i et par sekunder. Derefter dypper du vægerne ned i voksen igen – og det fortsætter du bare med, til lysene har en passende tykkelse. Helt i starten kan du forme vægen og lyset, når bivoksen har tørret en anelse. Det kan være nødvendigt hvis vægen snor sig lidt. 
Når du er færdig, hænges lysene til tørring henover en pind eller andet praktisk. Jeg havde tilfældigvis et smykkestativ, der fungerede fint til formålet – dog med lidt assistance af en ombunden blandepind fra et maleprojekt. Alternativt kan du bruge to mursten og en pind til at lægge henover. Der er masser af muligheder. 

Tip

Almindelige stagelys måler 2,2 cm. i diameter.
Juletræslys måler 1,3 cm. i diameter
Prøv evt. også at lave fødselsdagslys til lagkagen, hvis ikke tålmodigheden er stor hos dine små:-)

Lav selv fyrfadslys af bivoks

Udgangspunktet for fyrfadslys af bivoks er den samme som ved fyrfadslysene. Altså at smelte bivoks granulat over vandbad. Har du allerede lavet stagelys, giver det super god mening at bruge resten til fyrfadslys. 

Vi startede med at sætte formene frem og lagde et stykke avispapir under. Vi har samlet lidt sammen af forme. Der er en blanding af genbrug (altså aluminiumsforme fra fyrfadslys) og nogle genanvendelige forme i glas som disse

Vi bandt en lille skrue til et stykke væge og dyppede dem i den smeltede bivoks. Skruen gør, at vægen kan blive holdt på plads på bunden, når den smeltede bivoks hældes op. Jeg vil anbefale at bruge den tyndeste af de tre væger til fyrfadslys. De andre to tykkelser passer bedre til stagelys. 

Bivoksen hældes forsigtigt ned i formene. Her kan det være godt at være to. Altså én til at hælde og én til at holde vægen på plads.

Og så er der bare fyrfadslys til den mørke hyggelige tid. God fornøjelse:-)

Indkøbskurv
Scroll to Top