Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

Den store vasketøjs-guide

Den store vasketøjs-guide

Vi vasker utroligt meget tøj her i Danmark. Og det er noget, der er enormt miljøbelastende i sig selv.
Men du kan sagtens gøre miljøet en tjeneste og gøre din vasketøjsrutine lidt grønnere.

Her har du vores lille guide til en grønnere vasketøjsrutine.

 

Miljøvenlige vaskemidler

Først og fremmest, så kan du gøre en kæmpe forskel ved at vælge vaskemidler, der er bionedbrydelige og miljøvenlige. Altså vaskemidler der også er uden duft, farve og fosfater.

Fosfater er enormt miljøbelastende. De kan dog nemt renses ud i rensningsanlæg, men bor du i områder uden rensningsanlæg – også i sommerhuse eller andre steder, så er det ekstra vigtigt at vælge miljøvenligt.

Vi vil klart anbefale flydende vaskemiddel fra Ulrich Natürlich, som du kan købe i store 5- og 10 liters dunke og dermed spare en hel del plastemballage.

Ulrich Natürlichs vaskemidler indeholder også kalkfjerner, der er baseret på mælkesyre. Det gør, at dit tøj ikke bliver stift af kalken i vandet og er også rigtig godt for din vaskemaskines varmelegeme, der dermed løbende bliver afkalket.

Du kan også vælge et miljøvenligt vaskemiddel med probiotiske bakterier fra Byoms. Det er et finvaskemiddel, der fjerner snavs og samtidigt tilfører dit tøj probiotiske bakterier. De probiotiske bakterier fjerner uønsket lugt og er helt genialt til sportstøj, uldtøj osv. Læs mere her.

Og ellers så finder du også et udvalg af både vasketabs og super koncentreret miljøvenligt vaskemiddel på shoppen lige her.

Der er bl.a. de geniale vaske-ark fra Laundry Sheets, som har gjort det utroligt let at dosere og opbevare vaskemiddel, da de simpelthen kommer som små ark, der bare lige kan lægges ind i vaskemaskinen. De kan også bruges til håndvask og er helt perfekte til at tage med på ferie, da de intet fylder eller vejer!

Uldvask

Vask af uld er en særlig sag. For uld indeholder naturligt store mængder lanolin. Lanolinen er det, der giver ulden alle dets fine antibakterielle, vandafvisende og temperaturregulerende egenskaber, så derfor er det med at holde på lanolinen så godt som muligt.

Det gør du allerbedst ved at undgå at vaske dit uldtøj.

Men bliver vask nødvendigt, så brug et vaskemiddel, der indeholder lanolin til formålet. Denne uldvask fra Ulrich Natürlich indeholder lanolin og tilfører derfor tøjet lanolin i vaskeprocessen.

Vaskegrader

Du kan med fordel vaske uld, finvask og tøj der ikke er ret beskidt i koldt vand eller på max 30°.

Dog skal du være opmærksom på, at bakterier først dræbes ved min. 60°.

Vi anbefaler at vaske sengetøj, håndklæder, klude, strømper og undertøj på min. 60 grader. Noget sportstøj kan også blive nødvendigt at vaske ved højere grader, for at få bakterierne (og dermed lugten) ud af tøjet. Dog er udfordringen her ofte, at tøjet er syntetisk og muligvis ikke kan holde til de høje varmegrader. Et dilemma. Men lugten kommer altså først ud af tøjet hvis du vasker det varmt.

Ved smitsomme sygdomme og afføring vil vi anbefale at vaske ved min. 70° (ofte er 90° dog kun muligt). Mange vaskemaskiner vasker nemlig ikke så varmt, som man lige tror. Så for en sikkerheds skyld er en kogevask altså nødvendig her.  

Vask med sæbebær

Sæbebær eller vaskenødder er et enormt miljøvenligt vaskemiddel.
Det er små tørrede bær, der indeholder saponin. Saponin er en naturlig form for sæbe, som frigives ved vask over 30 grader.

Du tilsætter altså blot 4-5 sæbebær til din vask. Og kører dit vaskeprogram som vanligt.
Sæbebærerne kan bruges ca. 5 gange eller indtil de er helt blege.
Sæbebær er blevet testet af Tænk for deres effekt til vask af tøj med mange pletter. Og i den test har sæbebærerne ikke klaret sig godt.

Grunden til dette er formentlig, at sæbebær ikke indeholder mange af de vaskeaktive stoffer, som mange vaskemidler indeholder. De indeholder jo reelt kun sæbe, og det er ikke altid nok. Slet ikke hvis tøjet er meget beskidt.

Så derfor anbefaler vi ikke at bruge sæbebær til de vaske, der er kraftigt beskidte eller til kogevaske.

Brug sæbebær der hvor det giver mening. Altså til lettere beskidt tøj, som sagtens vil kunne nøjes med kun sæbe.

Hudvenligt vaskemiddel
Meget konventionelt vaskemiddel, kan være hårdt for huden og indeholde stoffer, som din hud kan reagere på. Udover at skifte til et mere naturligt alternativ, så vil vi anbefale dig at passe godt på med doseringen. Altså pas på med ikke at bruge for meget vaskemiddel.

Vil du passe ekstra godt på, så er sæbebær det absolut mildeste alternativ vi har.

Tørring

Der er ikke nogen tvivl om, at det at hænge tøjet op ved tørring er den absolut mest miljøvenlige løsning. Især i sommermånederne er tørreprocessen hurtigt overstået.

Vælg meget gerne klemmer i naturlige og holdbare materialer som træ eller stål som her.

Men i en travl hverdag kan det være svært at finde tid til det hele, hvorfor mange vælger tørretumbleren.

Tørretumbleren slider meget på tøjet, men gør det til gengæld lækkert blødt.

Bruger du tørretumbler, så vil vi anbefale at bruge tørrebolde i den også. Især hvis du tørrer dyner og puder, sengetøj, håndklæder og lignende. 

Uldboldene hjælper med at fordele tøjet i tørretumbleren, så det tørres mere jævnt.

Tørrebolde kan desuden reducere tørretiden i tørretumbleren med op til 25%. Dog kræver det, at du bruger et tørreprogram, der stopper når tøjet er tørt. Ellers vil det ikke give nogen effekt.

Tænk har testet tørrebolde med konklusion om, at de ikke virker. Men jeg, Tine, har selv testet tørreboldene i min tørretumbler med aftræk. Jeg tørrede samme antal håndklæder med og uden bolde og der var altså mærkbar forskel på hvor lang tid tørret skulle tørre. Dog har vi ikke lavet nogle videnskabelige test af effekten, så brug dem som alternativ til tennisbolde eller brug dem hvis du tror på at det giver mening at fordele tøjet i tumbleren. 

Find uldboldene lige her. 

Pletfjerning

Det er vigtigt at behandle pletter på tøj, inden du vasker det. Her kan du også vælge et miljøvenligt alternativ til det formål.

Vi har et kæmpe udvalg på shoppen lige her. Og fælles for dem alle, er at de er effektive, miljøvenlige og bionedbrydelige. De findes både i fast og flydende form og der er også veganske alternativer.

Vores helt klare favorit er dog galdesæben fra Ulrich Natürlich. Det er efter vores erfaring, den absolut mest effektive pletfjerner, vi kender. Den lugter bestemt ikke godt, men den virker!

Leder du efter et vegansk alternativ, så kunne denne pletfjernerblok helt sikkert også være noget.

Fælles for alle pletfjernere vi har, er at de alle lige skal have tid til at virke. Fordel pletfjerneren på pletten og lad virke i min. 1 time. 

Fedtpletter fjernes allerbedst med opvaskemiddel.

Og har du pletter på lyst tøj, som du ikke kan få af, så er solen en genial pletfjerner. Læg tøjet ud i solen et par timer – det vil gøre underværker. 

Afkalkning af tøj og vaskemaskine

Bor du i et område, hvor der er meget kalk i vandet, så kan det være nødvendigt at komme lidt afkalker med i dine tøjvaske. På den måde undgår du at tøjet bliver helt stift efter tørring. Og samtidigt passer du godt på din vaskemaskines varmelegeme, der dermed jævnligt bliver afkalket.

Alt vaskemiddel fra Ulrich Natürlich indeholder afkalkning i sig selv.

Og ellers så kan du tilføre en hættefuld af denne afkalker ved hver vask.

Ønsker du ikke at tilsætte afkalkning til vasken, så kan du også afkalke vaskemaskinen uden tøj ved blot at køre et 60 graders program med 2-3 hætter afkalker. Den afkalker vi har er baseret på mælkesyre og er derfor ikke skadelig. Derfor behøver du ikke at køre en tom vask efterfølgende.  

Vasketøj med eller uden duft?

Det her med duft er virkelig en smagssag. Nogen gør alt for at undgå dufte og andre kan ikke leve uden. Og her hos os befinder vi os nok et sted midt imellem.

Men alt det vaskemiddel vi har på shoppen er uden duft. Derfor skal du selv tilsætte duft til dit vasketøj, hvis du ønsker det.

Ønsker du at dit vasketøj skal dufte, så vil vi klart anbefale at bruge æteriske olier til formålet. Med æteriske olier, kan du selv tilsætte den duft, du ønsker og også den mængde, du ønsker. Æterisk olie er baseret på naturens egne duftstoffer. Dog skal du være opmærksom på, at nogle naturlige duftstoffer, kan være lige så allergene som de kemisk fremstillede duftstoffer.

De æteriske olier kan du tilsætte direkte i vaskemaskinen sammen med dit vaskemiddel. Men du kan også dryppe et par dråber på tørreboldene, når du tørrer i tørretumbler.

Indkøbskurv
Scroll to Top