Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 599 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

Den store rengørings-guide

Den store rengørings-guide

Miljøvenlig rengøring

Vi kan ikke alle gøre det hele, men vi kan alle gøre noget når det handler om at passe på miljøet.

Derfor vil vi gerne give dig en masse tips og tricks til hvordan du kan gøre rengøringen af dit hjem grønnere. For du behøver ikke stærke og kemikaliefyldte rengøringsmidler for at få bugt med kalk, bakterier og genstridig snavs.

Der findes nemlig en hel del naturlige alternativer, som passer godt på både dig og på miljøet.

Dem har vi samlet her, i vores store grønne rengøringsguide med masser af tips til miljøvenlig rengøring.

Vi håber at du bliver inspireret. Har du spørgsmål eller ønsker til andre ting vi kunne skrive om i guiden, så må du endelig kontakte os.

 

Bæredygtig rengøring

Spar på plastemballagen – bland dine egne rengøringsmidler
Mange af vores rengøringsmidler i dag er baseret på vand og i plastemballage. Men det er hårdt for klimaet, at vi fragter vand rundt i landet og i verden. Og vi bruger alt for meget plastemballage, som sagens kan undværes. Faktisk svarer 1 lastbil med rengøringsmiddel fra Nuuii til 121 lastbiler fyldt med flydende rengøringsmidler!
Rengøringsmidler i koncentreret form er løsningen.

Og dem har vi masser af!

Nuuii har udviklet nogle af dem. 

Nuuii’s rengøringsmidler kommer i pulverform, som du selv blander op med vand. Vi anbefaler at du blot blander i den sprayflaske du allerede har, men du kan også købe en løs flaske her.

Pulveret findes i 3 versioner som blandes med vand og hældes på sprayflaske – se dem ovenfor.

Men nuuii har også udviklet et rengøringspulver som du kan blande op i varmt vand – nøjagtigt ligesom alle andre universal rengøringsmidler. Det kommer også i en lille papirspose og rækker til 30 liter vand.

Du kan også bruge rengøringspulveret fra norske På Stell. Det indeholder nemlig heller ikke noget vand. Det er sådan et alt-i-et rengøringsmiddel, som du faktisk både kan bruge til rengøring og tøjvask. Denne pose indeholder 500 gr., så der har du rengøringsmiddel til mange mange år.

 

Naturlig rengøring af ovn

Det sted i hjemmet, hvor der kan sidde allermest genstridigt snavs, er altså ovnen.
Der findes masser af kemiske midler til at afhjælpe, men her kommer vores allerbedste tips til hvordan du kan gøre din ovn skinnende ren – uden at det går udover dig selv eller miljøet.

Rengør din ovn med citron
Til en let rengøring af ovnen, kan du komme et fad med vand og en overskåret citron ind i ovnen. Sæt ovnen på 50 grader og lad den varme sådan en halv times tid. Det vil opløse den smule fedt og snavs der er i ovnen og gøre det lettere at tørre væk.

Denne metode er god at bruge løbende, så du undgår at din ovn bliver for beskidt. Den er dog kun til den lette rengøring. 

Rengør din ovn med brun sæbe
Et godt gammelt trick er rengøring af ovnen i brun sæbe.
Smør ovnen ind i brun sæbe og lad den stå ”i blød” natten over.
Det vil opløse meget af det genstridige snavs, der kan være i ovnen.

Denne brune sæbe er lavet af olivenolie og er super god til formålet.

Den brune sæbe er dog meget koncentreret, så husk at bruge gode rengøringshandsker i naturgummi som eksempelvis disse.
Sørg for at få alt den brune sæbe af efter iblødsætning. Det er i sig selv noget af en arbejdsopgave, så løsningen med den brune sæbe må siges, at være for de meget dedikerede rengøringstyper.

Rengør ovnen med skurecreme
Den mest effektive måde at rengøre ovnen på, hvis den er hårdt ramt, er faktisk at bruge denne skurecreme fra Ulrich Natürlich. Den indeholder wienerkalk, som skrubber og polerer helt uden at ridse. Du skal bare fordele skurecremen på det ønskede område og så skrubbe med en svamp – fx denne, som har en grov og en blød side. Sidder noget ekstra godt fast, kan du også lige give det en tur med kobbersvampen her. Og så tørrer du blot overfladen af med en fugtig klud – done!

Se nedenfor hvor effektivt det er.

Rengør din ovn med natron
Et andet godt trick til rengøring af din ovn er at bruge helt almindelig natron – blandet med eddike (omtrent 1:1, hvis man kan benævne det sådan med pulver og væske).
Lav en pasta af natron og eddike og smør ovnen ind i den.
Lad pastaen sidde nogle timer – eller måske endda natten over og tør af. Du kan med fordel bruge en kobbersvamp, som denne til at få det mest genstridige snavs løsnet.
Sørg for at tørre alt godt af, inden du bruger ovnen igen.

Det er vigtigt, at pasten får lov til at virke længe. Så denne metode kræver altså lidt tålmodighed. 

Rengøring af bradepander og ovnristen
Læg dine bradepander i blød i varmt vand med sæbe.
Herefter kan nu nemt får genstridigt snavs af med en kobbersvamp som denne.

Selve ovnristen er ofte lavet i rustfrit stål. Så den kan du sagtens blot komme en tur i opvaskemaskinen. Eller rengøre den som bradepanderne.

Klik på emnerne nedenfor for at læse mere

Rengøring af spejle

Der findes et hav af rengøringsmidler til spejle. Og for mange er spejlrens bare noget man har.
Men har du nogensinde prøvet at rengøre dit spejl med vand og et rent viskestykke?
Det gør vi – og det virker altså nøjagtigt lige så godt. Og så sparer vi også lige på lidt rengøringsmidler, som ikke nødvendigvis behøves.

 

Naturlig afløbsrens

Dine afløb kan nemt stoppe til, så her får du vores bedste råd til hvordan du kan holde dem rene og undgå propper.
Undgå kemisk afløbsrens og lignende, som kan være skadeligt for både afløb og miljøet.
I køkkenet skal du være opmærksom på ikke at hælde olie eller fedtstof ned i din vask. Begge dele kan nemlig stivne og kan stoppe dit afløb til.
Er afløbet stoppet, kan du først og fremmest tømme vandlåsen. Den sidder nedenunder vasken og det vil ofte være der proppen sidder.
Brug gerne kogende vand til at løsne fedtproppen, hvis ikke den bare lige kan fjernes i vandlåsen. Bliv ved med at hælde kogende vand i vasken indtil vandet kan løbe igennem.
Og har du tilfældigvis en Bokashi kompostspand, så kan væsken fra komposteringen faktisk også bruges som en ret effektiv – og helt naturlig – afløbsrens. Læs mere her.

Godt grej til rengøring

Brug gerne svampe og klude, som ikke afgiver mikroplast til vandmiljøet.
Mikroplasten afgives nemlig hver enesete gang du vasker svampene og kludene i vaskemaskinen.
Klude bør allerhelst være af økologisk bomuld. Dem har vi en hel del af her.

Til det genstridige snavs har vi flere slags kobbersvampe og andre skrubbere. 

Og selvom du bruger miljøvenlige rengøringsmidler, kan det være meget rart at bruge handsker til nogle opgaver. Her findes der altså også miljøvenlige alternativer. Både i engangsversion, hvis det er nødvendigt, eller i mere holdbar version.

Og så er der alt det andet grej, der skal bruges til rengøring. Vi har en stor kategori med udstyr, der bl.a. tæller børster, klude, koste, spande og fejebakker. For det hele gælder at det er lavet i træ, metal og andre naturmaterialer.

Alt vores rengøringsgrej finder du her.

Indkøbskurv
Scroll to Top