Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 449 kr.
Gratis fragt til DAO pakkeshop ved køb over 449 kr.
1-2 dages levering
1-2 dages levering
Vi støtter Plant et Træ
Vi støtter Plant et Træ

GUIDE TIL NATURLIG TANDPLEJE

Prøv at tage et kig rundt på dit badeværelse og se hvor meget plastemballage der er. Plastik der er gjort farvestrålende og lækkert for at fange din (læs: forbrugerens) opmærksomhed. Men det er faktisk relativt simpelt at erstatte de fleste produkter med plastik- og kemifrie alternativer.

I denne guide har vi særligt fokus på produkterne i dit tandkrus. Men læs også gerne alle vores andre guides til en kemifri hverdag.

 

HVORFOR SKIFTE TIL NATURLIGE TANDPLEJEPRODUKTER?

  1. Færre kemikalier
  2. Mindre plastikaffald
  3. Mere skånsom produktionsvej
  4. Mindsker mængden af mikroplast i verdenshavene

I vores del af verden, er langt de fleste af os flasket op med nogle gode vaner omkring mundhygiejne. Det har betydet to daglige tandbørstninger – morgen og aften – suppleret med brug af tandtråd. Men hvor ofte har du egentlig tænkt over, hvad de produkter du propper i munden på dig selv og dine børn, egentlig indeholder? Eller overvejet, om der fandtes et – for miljøet – mere skånsomt valg end plastik tandbørsten?

For det gør der nemlig… der er i dag flere aktører på markedet, som laver naturlige og mere skånsomme alternativer for dig og miljøet. Men det kræver viden og stillingtagen, at ændre sine vaner…

 

ALTERNATIVET TIL PLASTIK TANDBØRSTEN

Tandbørsten spiller en altafgørende rolle i teaterstykket om Karius og Baktus. Men meget er sket, siden de 2 strithårede fyre så dagens lys første gang i 1949. Tandbørsten er sidenhen endt som skurken på det helt store lærred, fordi den traditionelt set bliver produceret i ikke-nedbrydelige materialer.

På verdensplan produceres der årligt millioner af tandbørster og i lille Danmark estimeres det, at der hvert år smides 236 tons plastik ud alene fra tandbørster! Derfor er tandbørsten havnet på Greenmatch* liste over de største plastik-syndere i danskernes hverdag.

Prøv også at se på den unødige mængde af plastemballage, som tandbørster ofte er pakket ind i. Du kan ikke træde ind i et supermarked, uden at øjnene bombarderes med farver fra afdelingen med kosmetik og personlig pleje.

Men… nu sidder du måske og tænker, at det alligevel føles som et stort skridt at lave dette skifte, fordi du hele livet har været vant til at købe noget andet og ved at lige præcis dén tandbørste fungerer for dig. Og sådan er vi jo vanemennesker. Og vi jo hverken kan eller skal stoppe med at bruge tandbørster. Den er og bliver en nødvendighed.

Men tænk over miljøudfordringen næste gang der skal købes tandbørster til hele familien. Der er lutter gode grunde til, at skifte plastik tandbørsten ud med en bionedbrydelig og komposterbar tandbørste, der klarer opgaven med at give dig rene tænder præcis lige så effektivt som en plastik tandbørste. Den største gevinst ved at skifte til en af vores tandbørster i nedbrydelig majs eller bambus er, at du får en væsentlig bedre smag i munden ved at tage ansvar overfor den massive miljøudfordring plastik giver os.

Se nogle eksempler på vores komposterbare tandbørster herunder, som er hygiejnisk indpakket i nedbrydeligt genbrugspapir.

 

NATURLIG TANDPASTA

En del af den tandpasta, du finder på supermarkedets hylder, indeholder stoffet titaniumdioxid, som er med til at gøre tandpastaen hvid. Problemet med titaniumdioxid er, at det ved indtagelse er kendt for at være kræftfremkaldende*. Derfor er stoffet forbudt til brug i fødevarer. Men under tandbørstning er det næsten uundgåeligt at vi synker lidt af tandpastaen.

Så hold øje med indholdsstofferne i din tandpasta og gå uden om de tuber, der indeholder titaniumdioxid. Alt tandpasta og tandpasta tabletter her hos Økofamilien er naturligvis uden titaniumdioxid.

Fluor eller fluorstoffer i tandpasta

Et andet stof i tandpasta, som er kommet under kemi luppen, er fluorid. I takt med, at man er blevet opmærksom på den miljøskadelige effekt af fluorstoffer, er mange stoppet med at købe fluorholdigt tandpasta. Men der er tale om 2 forskellige ting. Den fluor du finder i tandpasta er ikke det samme som de skadelige PFAS eller fluorerede stoffer du finder i teflon stegepander, cremer og overtøj.

Tandpasta indeholder fluor fordi det beskytter tænderne mod karies og meget effektivt har vist sig at forebygge huller. Derfor vil vi anbefale, at du fortsat køber en tandpasta med fluor. Små børn under 6 år skal dog ikke have samme fluorindhold som voksne, da de hyppigere synker tandpastaen og det i længden ikke er sundt at indtage for meget fluor. Børnetandpasta er derfor specielt tilpasset børns tænder.

Mikroplast i tandpasta

Miljøstyrelsen har udgivet en rapport hvor de kigger nærmere på indholdet af mikroplast i kosmetiske produkter såsom eksfolierende cremer og tandpasta, der indeholder små slibekorn som efterfølgende skylles ud med spildevandet. Man har mistanke om, at de store mængder mikroplast der generelt set kommer fra husholdningen, kan ende i verdenshavene, fordi de er for små til at blive fanget af rensningsanlæggets filtre. Derfor arbejdes der på en lovgivning indenfor området, hvor mikroplast ikke længere må bruges i kosmetikprodukter.

Ved at skifte til naturlig tandpasta, bliver du helt automatisk fri for mikroplast i dine produkter. Her finder du et udvalg af vores naturlige tandpasta, hvor du nemt kan blive fri for sundheds- og miljøskadelige indholdsstoffer.

 

PLASTIKFRI TANDPLEJE

PFAS er et menneskeskabt kemikalie – en form for teflon belægning – der bruges i tandtråd og mellemrumsbørster som sørger for, at tandtråden ikke trevler når du bruger den, hvilket jo isoleret set er rigtig rart. Men bagsiden ved løsningen er den miljøskadelige produktionsvej og den efterfølgende bortskaffelse af produktet. PFAS kaldes også for et evighedskemikalie, fordi det er så svært at nedbryde igen og derfor ophober det sig i naturen, grundvandet og i menneskekroppen hvor det er kendt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Vidste du at der findes tandtråd uden plastik og PFAS? Tandtråd her hos Økofamilen er enten lavet i en naturlig silke- eller plantebaseret tråd, betrukket med et lag bivoks, så den samme effekt opnås hvor tandtråden ikke trevler – men helt uden brug af skadelig kemi.

Alternativerne til plastik, PFAS og kemikalier i vores tandpleje ligger lige for næsen af os… Nu er det op til dig, mig og resten af os at lave skiftet i vores hverdag.

 

Kildeliste:

https://taenk.dk/kemi/plejeprodukter-og-kosmetik/titaniumdioxid-plejeprodukter-undgaa

https://www.greenmatch.dk/blog/2018/09/danskernes-plastikforbrug

https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/pfas/

Indkøbskurv
Scroll to Top