25117878">

Hvorfor vaske hår med en shampoo bar?

oprettet d. under Bæredygtig livsstil - Zero Waste

Hvorfor vaske hår med en shampoo bar?

Hvad er en shampoo bar?

Jeg får rigtig mange spørgsmål til shampoo barer, og det kan jeg virkelig også godt forstå. Det er en ret sjælden og fin ting, som ikke findes i det lokale supermarkedet - i hvert fald ikke endnu:-)

 

En shampoo bar bygger på samme koncept som en sæbe bar/et sæbestykke - altså et godt gammelt håndværk.
For sæbe barer er en håndværkstradition som er taget op igen ligesom strikning, hækling og andre gamle sysler - måske som modsvar til den travle og ret forurenende tid vi lever i i dag.
En klar fordel ved en sæbebar er jo nemlig, at du undgår en hel masse plastikemballage - og det giver ret god mening, hvis man gerne vil leve lidt mere bæredygtigt. 
 
Håndlavede sæbestykker og shampoo barer har været lavet i århundreder


Sæbe barer er lavet af to ingredienser: Olie/fedt og lud (sodium hydroxide eller potassium hydroxide der er blandet op med vand). Lud er en basisk væske, der er ætsende. Men når lud og olier blandes, sker der en kemisk proces som kaldes forsæbning. 
Selvom lud er en ingrediens i sæben og en del af forsæbningsprocessen, så er der ingen rester tilbage af luden, når forsæbningen er færdig. 
Hvis et sæbeprodukt i øvrigt ikke er lavet af lud og olie, er det pr. definition ikke sæbe, har jeg fået fortalt af min dygtige sæbeleverandør Elin fra Grims Have. Der er jo så bare forskel på hvad det er for en slags fedtstof der puttes i sæben. Hovedingrediensen i sæbe barerne fra Grims Have er bl.a  kokosolie, olivenolie, sheasmør og andre gode og sunde olier og fedtstoffer. Indholdet af de enkelte sæbe og shampoo stykker står under de enkelte varianter - se mere her og her.  
Her i Danmark har man dog i rigtig mange år brugt grisefedt til at lave sæbe barer af - og det er jo en helt anden snak. 

 

Den helt store fordel ved at bruge både sæbebar og shampoo bar er, at du får gavn af alle de lækre og sunde olier, der er i dem. Det er godt og sundt for din hud og din hovedbund, der ikke har godt af at blive renset alt for kraftigt af. Og så undgår du desuden silikonestoffer, fyldstoffer, konserveringsmidler og parabener. 
Når sæber og shampoo´er flydende og fyldt med vand, skal der af helt naturlige årsager også tilsættes en hel masse konserveringsmidler. Og dem undgår du, når du bruger fast sæbe og shampoo bar. Læs mere her

 

Hvordan bruger man en shampoobar?

 

En shampoo bar bruges i princippet ligesom en almindelig sæbebar til hænderne. Fordel sæben i dine hænder - og derefter i dit hår. Alternativt kan du tage shampoo baren med op i håret og fordele den sammen med længderne af dit hår. 
Det er vigtigt at du skummer både hovedbund og længderne rigtig godt op, ellers kan det føles fedtet bagefter. 
Det er også vigtigt at skylle shampooen grundigt ud af håret bagefter. Skyl mere end du ville gøre med en konventionel shampoo. 

 

Det er generelt en anden oplevelse af vaske hår med shampoo bars. Håret bliver mere fyldigt, hvilket især er en stor fordel, hvis du har tyndt og fint hår. 

 

En shampoo bar vil efterlade rester af de gode olier i dit hår. Det er egentlig meningen med det hele. Det vil du kunne se i din børste - og også kunne føle i dit har, der generelt bliver fyldigere og ligesom er omsluttet af et lag “olie” - uden på nogen måde at se fedtet ud. 

 

Hvis du nu oplever at dit hår bliver svært at rede ud når du bruger shampoo bar, eller måske fedtet, så kan det være, at du enten ikke har fået skummet håret nok op eller ikke har fået skyllet håret grundigt nok igennem. Og i begge tilfælde kan du med stor fordel blande lidt æblecidereddike op med vand (ca. halv halv) og skylle håret igennem med det. Eddikevandet må meget gerne lige få tid til at virke lidt inden du skyller det ud igen. 
Eddikevand renser hår og hovedbund op og efterlader dit hår blødt og lækkert. Så prøv lige at gøre det engang imellem. Det virker!


Hvad med bakterier i shampoo og sæbebarer? 


Mange har skræk for, at shampoo barer og sæbebarer er rene bakteriebomber. Det kan de faktisk også godt være, hvis ikke man opbevarer dem rigtigt. Eller rettere: Det er faktisk ikke sæbebaren der er bakteriefyldt - det er det vand den ligger og søber rundt i, hvis ikke vandet kan komme væk. 
Sæbebarer og shampoo barer skal tørre godt op mellem brug. Og det kan de kun, hvis der kommer luft op til bunden. Så din sæbeskål skal give mulighed for at tørre sæben op nedefra - og for at vandet kan løbe væk. Det kan den med denne sæberist f.eks. Alternativt er en god gammeldags sæbemagnet også helt genial. Den sørger for luft rundt om hele sæben, så den kan tørre ordentligt op. 
I mangel af bedre kan du faktisk også godt lægge din shampoo bar eller dit sæbestykke på en god og måske lidt hård frotté klud, som du så sørger for at skifte indimellem. 

 

Hvis sæbebaren får lov at tørre godt, så vil bakterier ikke være noget problem når du bruger sæbebarer. 
 


Kommentar(er) 3

 • Cecilie
  Cecilie

  Så er alt jo godt, jeg prøver med mere skyl 😊 Tak for svar!

  Svar

 • Økofamilien
  Økofamilien

  Hej Cecilie, Jeg har ikke selv erfaringer med Dr. Bronner´s, så den del er lidt svært for mig at svare på. Men generelt med vores shampoo barer er det, at det efterlader sunde og nærende olier i dit hår, som man sagtens kan føle som voksagtigt under bruseren. Det er super vigtigt at du får skummet håret godt op - også i længderne. Og lige så vigtigt at skylle det godt igennem efter vask. Meget mere skyl end du normalt ville gøre. Men ellers så tænker jeg, at du måske bare skal vænne dig til følelesen af \"vådt hår med shampoobar\" - når nu håret er fint i tør tilstand. Det lyder til, at du har gjort alt det rigtige - også med æblecidereddiken, så umiddelbart kan jeg ikke give dig så meget mere rådgivning end det med skumning og skyl. Håber du ender med at blive rigtig glad for det. Kh. Tine

  Svar

 • Cecilie
  Cecilie

  Jeg er lige begyndt at bruge natursæbe/shampoo bar (Dr. Bronner\'s sæbe, som skulle kunne bruges til både går og krop) til at vaske mit hår. Jeg synes det er enormt svært at skylle håret, fordi det bliver helt voksagtigt, så snart vandet rammer håret, og jeg kan slet ikke køre fingrene gennem håret under bruseren. Det er blødt og lækkert, så længe sæben er i håret, men så snart det skal skylles ud, bliver håret sådan. Er det normalt? Eller skal jeg evt. prøve en anden bar, som decideret er lavet til håret. Jeg har prøvet med æblecidereddike, hvilket hjælper lidt på det. Mit hår er fint nok, når det er blevet tørret, men så længe det er vådt, er det rimelig umuligt. Håber du har lidt erfaringer, der kan hjælpe 😊

  Svar

Skriv din kommentar